Slovenské biatlonistky v štafetách ôsme, vyhrali Nórky

16.02.2013 Celý región

Nové Mesto na Morave 15. februára (TASR) - Zlatú medailu si na MS v biatlone v Novom Meste na Morave vybojovala štafeta Nórok. V zložení Hilde Fenneová, Ann Kristin Flatlandová, Synnoeve Solemdalová a Tora Bergerová na 4x6 km trati za nimi o 7,0 sekundy zaostali Ukrajinky a o 11,6 sekundy prekvapujúco Talianky. Slovenky s Janou Gerekovou, Anastasiou Kuzminovou, Martinou Chrapánovou a Paulínou Fialkovou dobehli na 8. mieste (+2:00,3 min).

Dovedna 25 štafiet sa postavilo na štart pretekov, v ktorých sa za najväčšie favoritky považovali Nórky, Rusky, Nemky a Ukrajinky. Priaznivé počasie s teplotou na bode mrazu, rýchlym snehom a so znesiteľným vetrom nenarobilo pre biatlonistky veľké prekážky. Slovenky rozbehla na prvom úseku Jana Gereková, z opatrnosti pred tlačenicou rýchlo nezačala, v ležke raz dobila na štvrtý terč. Ani jedna žena nemusela na trestný okruh a dobíjalo sa maximálne dva razy, smolu mala Nemka Hildebrandová, ktorú zdržal pád. Streľba stojmo už narobila viac problémov, Gereková (celková strelecká bilancia 0+1, 0+2) minula na prvý terč dva náboje, oveľa horšie však dopadla Nórka Fenneová s trestným okruhom, vtedy ani zďaleka netušiac, že bude jednou z členiek zlatého kvarteta.

Jana Gereková bežala výborne a Anastasiu Kuzminovú poslala na druhý úsek na 6. mieste so stratou 10,1 sekundy. Len jedno dobíjanie v ležke a výborný beh spôsobili, že Kuzminová sa zaradila na 2. priečku, najviac klesli Poľky po trestnom okruhu Gwizdonovej, z prvej na 14. miesto. Kuzminovej stojka s dvoma rezervnými nábojmi (0+1, 0+2) spôsobili že z prvého miesta pred streľbou klesla na štvrté, pri odovzdávke však už bola druhá, s mankom 12,7 sekundami za Češkami.

Druhá polovica trate vzbudzovala obavy, či Martina Chrapánová a Paulína Fialková zvládnu svoje úseky. Pohľad na medzičas s prvou Chrapánovou pred streľbou ležmo zatienili tri dobíjania a pokles na 5. miesto. V stojke pribudli ďalšie dve dobíjania (0+3, 0+2), Chrapánová sa však vyhla trestnému okruhu a neustále udržiavala nádej na popredné umiestenie. Češky vyradila z boja o špicu Landová, odkrúžila si trestný okruh a zarmútila mnohých z 27-tisícovej diváckej kulisy.

Do záverečného okruhu vbehla v role líderky Nemka Henkelová, mladá slovenská juniorka Paulína Fialková na 8. mieste a strata narástla už na 50,0 sekundy. V konkurencii s ostrieľanými biatlonistkami nasadenými na finiš to nemala jednoduché, ležku zvládla na dve dobíjania, stojku na jedno a statočne dotiahla úsilie po streleckej bilancii 0+2, 0+1 do ôsmeho miesta.

Na záverečnú streľbu stojmo sa postavilo takmer v rovnocennom postavení až šesť štafiet a z nich vyrazili vpred Talianka Oberhoferová nasledovaná Ukrajinkou Pidhrušnou +1,3 a Nórkou Bergerovou +2,3. Podľa očakávania s obrovskou frekvenciou odskočila od súperiek Bergerová a Nórky mohli v cieli jasať nad ďalším zlatom. Pre Bergerovú bol titul v individuálnom vyjadrení o to cennejší, že ju zdobí odteraz historické maximum, keď na Vysočine nazbierala už štyri zlaté a jedno striebro. Nórky sa vrátili na svetový piedestál po deviatich rokoch, keď im zlato doprial nemecký Oberhof'2004. Kalich horkosti vypili Francúzky, ktoré od roku 2007 vždy skončili na medailovom stupni, z rovnakého kalicha sa museli napiť aj obhajkyne zlata Nemky, keď pretrhli unikátne medailové štafetové ťaženie od roku 1994, vrátane ZOH.

Gašperčík : Veľa sme dobíjali

"Ja som čakal viac, no pri toľkých dobíjaniach sme sa ťažko mohli posunúť vpred," povedal šéf realizačného tímu Milan Gašperčík. "Aspoň keby sme prekonali vlaňajšok, takto sme ho iba vyrovnali."

Vlani na MS v Ruhpoldingu ženské kvarteto tvorila naprosto zhodná zostava, vrátane jednotlivých úsekov. Aj priebeh bol podobný, po skvelých úvodných úsekoch sa Slovenky zosunuli na ďalších dvoch. Tentoraz sa však Paulína Fialková vyhla trestnému okruhu, to však na ôsmom mieste nič nezmenilo, len ho umocnilo. Milan Gašperčík: "Štrnásť dobíjaní znamená veľa, keď ho vynásobíte desiatimi sekundami, presne toľko sme stratili. Radšej by som bol, keby ich bolo o polovicu menej, aj za cenu trestného okruhu. Inak nám šli perfektne lyže a ja som si v duchu len želal, aby nám doprialo aj šťastie. Žiaľ, nestalo sa, no opäť zdôrazňujem, pri tom vývine sa viac nedalo vyťažiť."

Výsledky

ženy

štafety na 4x6 km:
1. Nórsko (Hilde Fenneová, Ann Kristin Flatlandová, Synnoeve Solemdalová, Tora Bergerová) 1:08:11,0 (1 tr. okr.+9 dobíjaní), 2. Ukrajina (Julija Džymová, Vita Semerenková, Valj Semerenková, Olena Pidhrušná) +7,0 (0+5), 3. Taliansko (Dorothea Wiererová, Nicole Gontierová, Michela Ponzová, Karin Oberhoferová) 11,6 (0+4), 4. Rusko 29,0 (0+7), 5. Nemecko 30,9 (0+11), 6. Francúzsko 36,7 (0+13), 7. Bielorusko 1:02,2 (1+7), 8. Slovensko (Jana Gereková, Anastasia Kuzminová, Martina Chrapánová, Paulína Fialková) 2:00,3 (0+14), 9. Poľsko 2:20,3 (1+33), 10. Česko 2:54,7 (2+10)

 

Vyberte región